thuis
agenda
publicaties
fotoalbum
contactformulier
patronen
projecten
sponsors
links
 
 
 

 

Miriam Tegels
Heistraat 47
NL 6071CG Swalmen

famtegels@home.nl

 
 


dagblad de Limburger

Stitch & Bitch: breien is helemaal hip


Breien is ouderwets en saai. Echt iets voor oma’s. Onzin, vindt Miriam Tegels uit Swalmen. Met het breicafé Stitch & Bitch wil ze laten zien dat breien juist hip en gezellig is.



foto: Harry Heuts

 
Miriam Tegels (41) breit sinds haar zesde. Overal en altijd. "Ik ben altijd wel ergens mee bezig. Een trui, sokken of een sjaal", zegt ze, terwijl de breipennen zachtjes tegen elkaar tikken. "Het is voor mij normaal om te breien als ik met iemand praat. Net zo normaal als het voor andere mensen is om een sigaretje te roken." Dat breien saai zou zijn en ouderwets, ontkent ze hartstochtelijk. "Wat een on­zin. Het is juist helemaal niet saai. Het is heerlijk ontspannend en je kunt een hele hoop mooie dingen maken. Kijk nu eens naar de etalages van de modewinkels: gebreide spullen zijn helemaal hip. En als je de juiste wol pakt, kun je ook nog eens kleding maken die kwalitatief beter is dan wat doorgaans in de winkels hangt."

Tegels - van beroep yogalerares, getrouwd en moeder van twee kinderen - weet waarover ze praat: ze maakt niet alleen al jaren wollen kleding, maar ze doet dat ook letterlijk in een recordtempo. In februari dit jaar vestigde ze het wereldrecord snelbreien. In drie minuten tijd produceerde ze 257 steken. Dat ze zich geen wereldkampioene mag noemen, heeft enkel te maken met het feit dat het eve­nement waar ze haar record vestigde, niet officieel wordt erkend door de snelbreiers. Volgend jaar neemt ze het tijdens een officieel wk op tegen de kampioen en dan hoopt ze de titel van 'snelste breier ter wereld' te pakken. "De wedstrijden zijn overgewaaid uit de VS en Groot-Brittannië. Daar is breien heel populair, ook bij mensen onder de veertig." Om met name de jongere mensen enthousiast te maken voor breien, heeft Tegels samen met twee Roermondse vriendinnen een breicafé in het leven geroepen. Dat vindt elke woensdagavond tussen half acht en half elf plaats in café De Schuit aan de Schuitenberg in Roermond. Deelname is gratis, alleen de consumpties moeten zelf worden betaald. "In Amerika en Engeland bestaan die cafés al, onder de naam Stitch & Bitch. Stitch betekent steek of steken en bitch is een term met vele be ­tekenissen, maar hier wordt gewoon kletsen bedoeld", legt Tegels uit. Er zijn al Stitch & Bitch­cafés in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Breda.

Het is overigens niet de bedoeling dat de Swalmense als een soort lerares voor de klas gaat staan en de deelnemers aan het breicafé vertelt wat ze moeten doen. "We willen gewoon dat ie­dereen die het leuk vindt, naar het café komt. We kennen geen lidmaatschap, je hoeft je van tevoren niet eens aan te melden. Loop gewoon eens binnen met je breispullen en doe mee. Natuurlijk, als mensen vragen hebben of tips willen, dan ben ik er voor ze. Maar het gaat met name om de gezelligheid. Samen bezig zijn met een leuke hobby."

Het breicafé wordt vandaag voor de tweede keer gehouden. Vorige week waren er zeven be­zoekers en Tegels hoopt dat het er nu al veel meer zullen zijn. "We noemen het breicafé Roer­mond en omstreken, maar iedereen is welkom. Als iemand uit Maastricht de moeite wil nemen om langs te komen, dan vinden wij dat prachtig." Het breicafé heeft inmiddels al één mannelijke klant. Het is Frans Tegels, Miriams echtgenoot. Vindt hij het als man niet vreemd om breien als hobby te hebben? "Ik heb meer hobby's. En breien vind ik toevallig ook leuk. Wat een ander daarvan vindt, kan me niets schelen. Iedereen moet doen wat hij leuk vindt."